Βραβείο Μιχάλης Μαστρανδρέας

Ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης (Σ.Φ.Ε.Ε.Ο.Π.)  θέλοντας να τιμήσει την ιστορία του ελληνικού βόλεϊ και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν  την πορεία και την εξέλιξη του, καθιέρωσε το βραβείο «Μιχάλης  Μαστρανδρέας» τιμώντας ταυτόχρονα τη μνήμη του εμβληματικού προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ.

 

Ο  Μιχάλης Μαστρανδρέας με την ανεκτίμητη προσφορά του  στο άθλημα δημιούργησε τους όρους  ανάπτυξης και καθόρισε το μέλλον του. Η απουσία του γίνεται περισσότερο εμφανής στο πέρασμα του χρόνου.

 

Πιστεύουμε ότι η βράβευση καλλιεργεί μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του βραβείου και του βραβευόμενου.

 

Η θεσμοθέτηση του βραβείου  «Μιχάλης Μαστρανδρέας» καθιερώθηκε  για να τιμήσει τις προσωπικότητες με διαχρονική, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη προσφορά στο βόλεϊ, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ιστορίας  και της προσφοράς τους.

Ο Μιχάλης Μαστρανδρέας 

Γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου στις 23 Μαΐου 1925. Σπούδασε σε εμπορικές και ξενοδοχειακές σχολές και διακρίθηκε για το επιχειρηματικό του πνεύμα. Εκτός από τα ελληνικά μιλούσε ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και ισπανικά. Ως πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης στη Λιβύη, έχει παρασημοφορηθεί με τον Χρυσό Σταυρό Τάγματος Γεωργίου Α΄ (1962) και τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου Α΄ τάξεως Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας. Από τα σημαντικότερα εγχειρήματα που ανέλαβε ο Μιχάλης Μαστρανδρέας με εντολή της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και έβγαλε εις πέρας με επιτυχία, ήταν η θέση του Γενικού Γραμματέα των Μεσογειακών Αγώνων της Αθήνας το 1991 και μάλιστα αμισθί.

Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και το πρώτο άθλημα που του τράβηξε την προσοχή ήταν το Πινγκ πονγκ. Στη συνέχεια τον κέρδισε το βόλεϊ, το οποίο τίμησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, δημιουργώντας πολύ μεγάλο έργο. Το 1970 έγινε αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, ενώ από το 1975 έως και το 1993 κατείχε τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ. Το 1986 έγινε μέλος της Διεθνούς ομοσπονδίας (FIVB) και έφτασε στη θέση του αντιπροέδρου μέχρι και το 1995. Στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (CEV) μπήκε πρώτη φορά το 1976 και έφτασε μέχρι και τον προεδρικό θώκο την περίοδο 1993-94. Εκτός του ότι ήταν ο μοναδικός Έλληνας που ανέλαβε την προεδρία της CEV ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε την πόρτα και σε άλλους Έλληνες παράγοντες να μπουν στις Επιτροπές και να ανεβούν τα αξιώματα της FIVB και της CEV.

Χρονολόγιο:

1950-1970: Μέλος Δ.Σ. και πρόεδρος αθλητικών σωματείων (Αίγυπτος, Λιβύη)

1970-1972: Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης

1973-1975: Πρόεδρος του ΖΑΟΝ Κηφισιάς

1975-1993: Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΟΠΕ

1976-1995: Μέλος Επιτροπών, μέλος Δ.Σ., ταμίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (CEV)

1977-1989: Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Ελλάδας

1977-1981: Μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Ακαδημίας

1981-1989: Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και ταμίας ΕΟΑ

1983: Αρχηγός Ελληνικής Μεσογειακής αποστολής στους Μεσογειακούς Αγώνες του Μαρόκο (Καζαμπλάνκα)

1984: Αρχηγός Ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες

1986-1995: Μέλος Δ.Σ., πρόεδρος Επιτροπών, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (FIVB)

1988-1991: Γενικός Γραμματέας Μεσογειακών Αγώνων (Αθήνα – 1991)

2000- : Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ομίλου Φίλων Ολυμπιακού Πνεύματος

2004- : Επίτιμος πρόεδρος ΕΟΠΕ

1η απονομή του βραβείου «Μιχάλης Μαστρανδρέας»

Το βραβείο   «Μιχάλης  Μαστρανδρέας»  δόθηκε στον δάσκαλο του Ελληνικού βόλεϊ κ. Νίκο Μπεργελέ, για την πολυεπίπεδη προσφορά του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της Πετοσφαίρισης  στη χώρα μας. Η βράβευση  έγινε  πριν την έναρξη  του 1ου Πανελλήνιου συνεδρίου για την Πετοσφαίριση, που πραγματοποιήθηκε  στις 14-15 Μαΐου 2016 στο αμφιθέατρο της Σ.Ε.Φ.Α.Α. ,με θέμα «Διεθνείς τάσεις της Πετοσφαίρισης και οι προοπτικές στην Ελλάδα». Ο Νίκος Μπεργελές κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και η  απονομή του   βραβείου πραγματοποιήθηκε από τον  Γενικό Συντονιστή του Σ.Φ.Ε.Ε.Ο.Π Γιάννη Στουραΐτη και την αδελφή του αείμνηστου παράγοντα Έμιλυ Μαστρανδρέα που παραβρέθηκε για αυτό τον σκοπό.

Ο Νίκος Μπεργελές

Ο «δάσκαλος» του Ελληνικού βόλεϊ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 από γονείς Αρκάδες και από μικρός παρουσίασε κλίση στις αθλοπαιδιές και ιδιαίτερα στην πετοσφαίριση, με αποτέλεσμα  να γίνει βασικό στέλεχος της Εθνικής Ομάδας πετοσφαίρισης κατά την περίοδο 1963-71 και της ομάδας του Παναθηναϊκού ΑΟ κατά την περίοδο 1963-77, με την οποία ανεδείχθη 10 φορές πρωταθλητής Ελλάδος. Παράλληλα ήταν και αθλητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Αρίωνα Γούβας επί 12 χρόνια.

Είναι πτυχιούχος ΕΑΣΑ με ισοτιμία ΑΕΙ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με τίτλο: «Κοινωνιομετρική αξιολόγηση της συνοχής ομάδων πετοσφαίρισης και η σχέση της με την απόδοση». Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να διατελέσει συνεργάτης προπονητής του περίφημου Βούλγαρου προπονητή Ντιμιτάρ Ζαχάριεφ, ο οποίος  διετέλεσε επί σειρά ετών προπονητής της Ελληνικής εθνικής ομάδας ανδρών και αργότερα του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Μετά την απόκτηση του πτυχίου του εργάστηκε ως προπονητής πετοσφαίρισης σε ομάδες διαφόρων αθλητικών σωματείων με κυριότερες τις ομάδες ανδρών και γυναικών του ΠΑΟ με τις οποίες κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος (μία φορά με την ανδρική ομάδα το 1976 και δύο φορές με τη γυναικεία ομάδα (1976 και 1977), ενώ διετέλεσε και προπονητής του ΑΟ Φιλοθέης και επί σειρά ετών της ομάδας του ιστορικού ΑΟ Παγκρατίου. Ακόμη, διετέλεσε ισότιμος προπονητής των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών μαζί με τον Κυριάκο Παντελιά κατά την περίοδο 1975-77.

Αργότερα, εργάστηκε στην ΕΟΠΕ επί δεκαετία (1984-94) ως υπεύθυνος προπονητής των κλιμακίων για την ανάδειξη ταλαντούχων παικτών της πετοσφαίρισης, καθώς και υπεύθυνος ανάπτυξης της εν λόγω αθλοπαιδιάς στην Ελλάδα.

Έχει πλούσιο ακαδημαϊκό έργο και δίδαξε στην ΕΑΣΑ και το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών  από το 1976 ως το 2013 το μάθημα της πετοσφαίρισης και από το 1978 ως το 2013  στο τμήμα ειδικότητας πετοσφαίρισης, το οποίο και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στο εν λόγω πανεπιστήμιο μετά από κρίση έγινε Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο: Ειδική προπονησιολογία της πετοσφαίρισης και μετά από συνεχείς κρίσεις πέρασε διαδοχικά από όλες τις βαθμίδες του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.)  ως την ανώτατη βαθμίδα του Καθηγητή. Μετά την αφυπηρέτησή του, το 2013, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου τον ανακήρυξε Ομότιμο Καθηγητή.

Έχει δεκάδες πρωτότυπες  εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά μόνος του ή μαζί με άλλους σε πέντε ενότητες:

  • Συνοχή ομάδων πετοσφαίρισης,
  • Ηγεσία ομάδων πετοσφαίρισης
  • Αγωνιστική απόδοση παικτών πετοσφαίρισης
  • Σωματομετρικά χαρακτηριστικά παικτών πετοσφαίρισης
  • Το Αγωνιστικό Επεισόδιο το οποίο πιστεύει ότι πρέπει να επιμηκυνθεί για να γίνει η πετοσφαίριση πιο ενδιαφέρον άθλημα.

Ακόμη, έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε άλλα σε άλλα περιοδικά προπονητικού ενδιαφέροντος.

Έχει συγγράψει επτά βιβλία σχετικά με την πετοσφαίριση:

  • Βόλεϊμπολ-Τακτική (1978),
  • Βόλεϊμπολ-Τεχνική (1982),
  • Προπόνηση πασαδόρου (1991),
  • Προγραμματισμός Βόλεϊ στις κρίσιμες ηλικίες ανάπτυξης (1992),
  • Βόλεϊμπολ–Τεχνική, Β΄ έκδοση (1993),
  • Προπονητική πετοσφαίρισης (1993),
  • Προπόνηση για την υποδοχή του σερβίς στην πετοσφαίριση (2007).

Ακόμη, έχει στο ενεργητικό του την επιμέλεια 3 μεταγλωττισμένων βιβλίων από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα:

  • Power Volleyball του Αριε Σέλλινγκερ (1991),
  • Εγχειρίδιο προπονητών (FIVB) και
  • Minivolleyball του Horst Baake).

Έχει παρουσιάσει σε συνέδρια πρωτότυπες εργασίες σχετικές με την προπονητική της πετοσφαίρισης, αλλά και με άλλα θέματα αθλητισμού και έχει διδάξει σε δεκάδες σεμινάρια, για την ενημέρωση καθηγητών Φυσικής Αγωγής και προπονητών.

Ακόμη πρωτοστάτησε για την ίδρυση του Συλλόγου Καθηγητών Πετοσφαίρισης του οποίου ήταν πρόεδρος επί σειρά ετών, με τον οποίο εξέδιδε το περιοδικό “Πετοσφαίριση”, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης (ΣΕΠΠΕ) και στο παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται και στον πολιτισμό, ιδιαίτερα της κλασικής αρχαιότητας και σε αυτόν τον τομέα έχει δημοσιεύσει τρεις πρωτότυπες εργασίες:

  • Τα αρχαία Λύκαια της Αρκαδίας
  • Τα Λύκαια της παράδοσης και της ιστορίας και η ομοιότητά τους με τα γειτονικά Ολύμπια,
  • Η έννοια της αθλητικής ομάδας κατά την επική περίοδο

Έχει τρεις ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια με ιστορικό περιεχόμενο:

  • Η Κινηματική και κινητική σύγκριση απόδοσης στο άλμα σε μήκος χωρίς φορά με και χωρίς τη χρήση αλτήρων»
  • Ο αθλητισμός στην αρχαία Αρκαδία
  • Προβλήματα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες

Ακόμη, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Τομέα Αθλοπαιδιών του ιδίου Τμήματος. Στον πολιτικό τομέα πολιτεύτηκε ως υποψήφιος για δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» δύο φορές, και ως υποψήφιος βουλευτής Αθηνών με το ΚΚΕ, αλλά δεν εκλέχθηκε.

Τέλος, εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ  στο χρονικό διάστημα 2008-10. Σύμφωνα με δήλωσή του οι πολιτικές του πεποιθήσεις στηρίζονται σε κοινωνικές αξίες, θεωρεί τον αθλητισμό ως αγαθό, μέσον ειρήνης και δικαίωμα του πολίτη και πιστεύει ότι η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τον καλλιεργεί μέσα από την εκπαίδευση και τα αθλητικά σωματεία. Πεποίθησή του είναι ότι ανταγωνισμός σημαίνει διαρκή πόλεμο και εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που στο τέλος θα καταστρέψει τον ίδιο αλλά και το περιβάλλον.

Για την πετοσφαίριση πιστεύει ότι τα άτομα δεν μπορούν να προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις σε μία ομάδα και ότι ο προπονητής πρέπει να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια προς αυτόν τον τομέα που εδράζεται στην ψυχολογία, στην εκτίμηση της ικανότητας των παικτών του και στην αποτίμηση των πεπραγμένων στην προπόνηση και τον αγώνα.

2η απονομή του βραβείου «Μιχάλης Μαστρανδρέας»

Το βραβείο «Μιχάλης Μαστρανδρέας» δόθηκε και στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο για την Πετοσφαίριση που πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Ιουλίου 2018 στο αμφιθέατρο της Σ.Ε.Φ.Α.Α  με θέμα «Ανάπτυξη-Οργάνωση: Συμβολή στο μέλλον της Πετοσφαίρισης» Το βραβείο απονεμήθηκε , πριν την έναρξη του συνεδρίου ,στον αρχιτέκτονα της μεγαλύτερης επιτυχίας του Ελληνικού βόλεϊ, Θανάση Μαργαρίτη για τη συνολική πολύτιμη και πολύπλευρη προσφορά του στις Εθνικές ομάδες και το βόλεϊ.

Ο Θανάσης Μαργαρίτης

Οικογενειακή κατάσταση:

  • Γεννημένος στην Αθήνα 3 Φεβρ 1946

 

Σπουδές και Συγγραφική εργασία.

  • Το 1964 αποφοιτά από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο/Λύκειο της Πλάκας στην Αθήνα
  • Το 1967 αποφοιτά από την ΕΑΣΑ ( Σημερινό ΤΕΦΑΑΑ.)
  • Τα έτη 1971, 1972 και 1973 παρακολουθεί τη Σχολή  Διεθνών Προπονητών της FIVB στην τότε Τσεχοσλοβακία και βραβεύεται σαν  πρώτος επιτυχών παίρνοντας το δίπλωμα ανωτάτου επιπέδου.
  • Το 1974 μαζί με τον Συνάδελφο και φίλο Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Διονύση Μερκάτη εκδίδει βιβλίο με τίτλο “Πετοσφαίριση-Volleyball”.
  • Το 1976 εκδίδει Σημειώσεις για τους φοιτητές ΤΕΦΑΑΑ με τίτλο “ Ασκήσεις για εκμάθηση βασικής τεχνικής στην Πετοσφαίριση”.
  • Το 1977 αναγνωρίζεται το πτυχίο τετραετούς φοίτησης των Τ.Ε.Φ.Α.Α.

 

Επαγγελματική καριέρα:

  • Το 1971 διορίζεται σαν Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Σχολή Μωραΐτη
  • Το 1972 διορίζεται σαν Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Κολλέγιο Αθηνών
  • Από το 1975-1980 διδάσκει στα ΤΕΦΑΑΑ (Τμήμα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Αθηνών) το μάθημα της Πετοσφαίρισης
  • Το 1985-86 γίνεται προϊστάμενος Φυσικής Αγωγής Κολλεγίου Αθηνών
  • Το 1988-89 ασκεί τα καθήκοντα αναπληρωτή Λυκειάρχη για Γ΄ και Δ΄ Λυκείου στο Κολλέγιο Αθηνών.
  • Από το 1993-2003 προΐσταται του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού.
  • Το 1996 εκλέγεται στην Επιτροπή Προπονητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του Βόλεϊ
  • Από το 1999 μέχρι και το 2008 , μέσω του Σωματείου του Σχολείου του (Κολλέγιο Αθηνών / Ψυχικού) ΄καθοδηγεί σαν Τεχνικός Σύμβουλος τις ομάδες των νεαρών παιδιών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σε βάθος του αθλήματος
  • Το 2003 συνταξιοδοτείται από το Κολλέγιο Αθηνών.
  • Από το 2004 μέχρι και το 2008 μετέχει της Κεντρικής Επιτροπής Πρωταθλημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης με ειδική υπευθυνότητα στα Πρωταθλήματα του αναπτυξιακού τομέα.
  • Το 2004 εργάζεται ως εθελοντής στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας στον τομέα των στατιστικών αγώνων Volley Ball .
  • Το 2008 εκλέγεται στο Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ και μετέχει της Επιτροπής Εθνικών ομάδων ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων Εφήβων και Παίδων. Οι ομάδες των Εφήβων και των Παίδων προκρίνονται και αγωνίζονται στα τελικά των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Εφήβων (Ινδία) και Παίδων (Αργεντινή)
  • Το 2009 αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής ανάπτυξης της Ε.Ο.ΠΕ.
  • Το 2011 βοηθάει εθελοντικά σαν τεχνικός σύμβουλος τον Πανερυθραϊκό Α.Σ.
  • Το 2016 μετέχει των Επιτροπών Ανάπτυξης και Εθνικών ομάδων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης όπως επίσης μετέχει και της συμβουλευτικής Επιτροπής των Σοφών της Ε.Ο.ΠΕ.

 

Αθλητική σταδιοδρομία:

  • Το 1962 σε ηλικία 16 ετών, εγγράφεται στον Πανελλήνιο Γ.Σ. και αγωνίζεται αμέσως στην ανδρική ομάδα του Συλλόγου.
  • Το 1963 σε ηλικία 17 ετών, αγωνίζεται με την Εθνική Εφήβων και την ίδια χρονιά αγωνίζεται και στην Εθνική ανδρών.
  • Με την Εθνική ανδρών αγωνίζεται επί 11 συνεχή χρόνια μέχρι το 1973 όπου αποσύρεται λόγω αποκλειστικής απασχόλησης στο Κολλέγιο Αθηνών σαν Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Έχει αγωνιστεί σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε Κύπελλα Άνοιξης και σε Βαλκανικά κύπελλα έχοντας 125 συμμετοχές.
  • Σε σωματειακό επίπεδο, με τα χρώματα του Πανελληνίου το 1964 κατακτά την 3η Πανελλήνια θέση στο Πρωτάθλημα ανδρών.
  • Στον Πανελλήνιο αγωνίστηκε από 17 χρονών έως και 30 ετών
  • Το 1974 παίρνει μετεγγραφή για τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας όπου μετά από 3 χρόνια αποσύρεται από την ενεργό δράση.

 

Προπονητική σταδιοδρομία:

  • 1972-74: Προπονητής και παίκτης στον Πανελλήνιο.Γ.Σ.
  • 1972: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μίνι Βόλεϊ γίνεται τουρνουά από την Ελληνική Ομοσπονδία του Βόλεϊ στο γήπεδο του Μίλωνα, όπου με το Κολλέγιο Αθηνών κατακτά την 1η θέση.
  • 1979: Με την ομάδα του Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών κερδίζει την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κατερίνη.
  • 1972-77 : Προπονητής στο Σύλλογο Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Αγ. Παρασκευής στην ομάδα των κοριτσιών όπου το 1973 κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γυναικών.
  • 1975-78 Προπονητής και παίκτης στον Ιωνικό Ν.Φ. Η ομάδα ανεβαίνει στην Α1 κατηγορία.
  • 1977-78: Προπονητής στο ΖΑΟΝ τερματίζει στη Β΄ θέση στο Πρωτάθλημα Αθηνών στις γυναίκες.
  • 1978­-79: Προπονητής στον Νηρέα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ανδρών.
  • 1979-81 : Προπονητής στον Μίλωνα όπου κατακτά το Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής και την επόμενη χρονιά κατακτά την 6η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών.
  • Στα 1982 τοποθετείται σαν επικεφαλής προπονητής Εθνικής εφήβων με τους οποίους προκρίνεται στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας όπου και κατακτά την 11η θέση ενώ την ίδια χρονιά  κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα
  • Στα 1985 παίρνει τη θέση του α΄ προπονητή στην Εθνική ανδρών όπου και γνωρίζει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
    • Τον Μάρτιο του 1986 με την Εθνική ανδρών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Κύπελλο Άνοιξης στην Ελβετία.
    • Τον Απρίλιο του 1986 μέσα στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», μπροστά σε 20.000 θεατές η Εθνική μας ομάδα στα προκριματικά Παγκοσμίου (Promotion) κερδίζει στο μικρό τελικό τον Καναδά με 3-1 και προκρίνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
    • Το Σεπτέμβριο του 86 μετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γαλλία, με την Εθνική ανδρών καταλαμβάνει τη 13η θέση
    • Τον Μάρτιο του 87 με την εθνική ανδρών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Κύπελλο Άνοιξης στη Σουηδία.
    • Την Άνοιξη του 87 η ομάδα μας , στο Πόρι της Φιλανδίας, κερδίζει χωρίς να χάσει αγώνα, την πρόκρισή της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελγίου.
    • Το Σεπτέμβριο του 87 η Εθνική μας παίρνει μέρος στο Πανευρωπαϊκό όπου , στη Γάνδη, η ομάδα μας παίρνει το χάλκινο μετάλλιο που μέχρι σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής μας ομαδας.
    • Το 1987 ψηφίζεται μαζί με την ομάδα της Εθνικής του Volley Ball από το Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών σαν η δεύτερη σε σειρά καλύτερη ομάδα της Ελλάδος.
    • 1988: Μετέχει με την Εθνική Ελλάδος ανδρών σε Προολυμπιακό τουρνουά όπου για μια θέση δεν προκρίνεται για τους Ολυμπιακούς της Σεούλ.
    • Το 1988 λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων , αποχωρεί από την Εθνική ομάδα .
    • Στον πάγκο της Εθνικής ανδρών σαν Α΄ Προπονητής κάθεται 131 φορές!
    • Το 1988 ψηφίζεται από το Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών σαν ο καλύτερος Προπονητής της Ελλάδος.
  • 1992-95 αναλαμβάνει την ομάδα του Πανελληνίου στην Α1 Εθνική Κατηγορία.
  • Από το 1994 έως και το 2002 με την ομάδα του Λυκείου του Κολλεγίου κατακτά όλα τα Πρωταθλήματα Ιδιωτικών Σχολείων Αττικής.
  • Το 1995 σαν Προπονητής της γυναικείας ομάδας του Ιωνικού. Ν. Φ. κατακτά την 3η Πανελλήνια θέση στο Πρωτάθλημα Γυναικών ενώ παράλληλα περνάει 2 γύρους στο Πρωτάθλημα Ευρώπης Συλλόγων.
  • Το 2000: Προσφέρει τις προπονητικές του υπηρεσίες στην ομάδα μαθητριών του Λυκείου Δροσιάς όπου και κερδίζει το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, την 1η θέση στο διεθνές τουρνουά στο ASSEN της Ολλανδίας και την 4η θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πορτογαλία.
  • στις 12.2017 ο ΠΣΑΤ απονέμει ειδική βράβευση στους αθλητές και στους προπονητές της Εθνικής ομάδας 1987 για την 3η Πανευρωπαϊκή θέση.