Menu

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δεκέμβριος 2018

Απολογισμός, Συμπεράσματα και Προτάσεις 2ου Συνεδρίου ΣΦΕΕΟΠ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

"Ανάπτυξη – Οργάνωση: Συμβολή στο μέλλον της Ελληνικής Πετοσφαίρισης" 2ο Συνέδριο για την Ελληνική Πετοσφαίριση

                                                                                                                                        Αθήνα, 1-3 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το δεύτερο συνέδριο για την Ελληνική Πετοσφαίριση, που διοργάνωσε ο Σ.Φ.Ε.Ε.Ο.Π. με τη σύμπραξη των διδασκόντων την Πετοσφαίριση στη Σ.Ε.Φ.Α.Α.-Ε.Κ.Π.Α., ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες του. Στη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι, παρουσιάστηκαν συνολικά 50 εισηγήσεις και ομιλίες ενταγμένες σε 10 θεματικές ενότητες, καθώς και 2 σεμινάρια με θέματα πρακτικής εφαρμογής.

Οι ενότητες στόχευαν στην ανάπτυξη και οργάνωση καθώς τη συμβολή στο μέλλον της Ελληνικής πετοσφαίρισης. Στην επιτυχία του συνεδρίου πιστώνεται η παρουσία πολλών διδασκόντων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών των Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, οι οποίοι παρουσίασαν επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις συμβάλλοντας στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων και προτάσεων.

Εξίσου σημαντικές γνώσεις παρείχαν στους συνέδρους και τα σεμινάρια πρακτικής εφαρμογής. Τέλος, οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν ανέδειξαν ζητήματα σχετιζόμενα με την ανάπτυξη του αθλήματος και προέβαλαν θέσεις και απόψεις για τη βελτίωση της.

Στο συνέδριο θεωρούμε ότι έγινε πολύπλευρη προσέγγιση της ανάπτυξης και της προοπτικής. του παιχνιδιού της πετοσφαίρισης.

Ενδεικτικά, έγιναν παρουσιάσεις στις ακόλουθες ενότητες:

- Συμβολή της έρευνας και της τεχνολογίας στις ηλικίες ανάπτυξης.

- Προγραμματισμός, οργάνωση και ανάπτυξη BeachVolley στη χώρα μας.

- Διαχείριση και οργάνωση τμημάτων υποδομής και πρωταθλημάτων: Η οπτική των σωματείων.

- Η αγωνιστική απόδοση στις αναπτυξιακές ηλικίες .

- Διαχείριση και οργάνωση Σωματείων στα τμήματα υποδομών.

- Αθλητικό Δίκαιο, Κίνητρα, Φροντίδα για τους Αθλητές.

- Προγραμματισμός και στόχοι της πετοσφαίρισης στις αναπτυξιακές ηλικίες.

- Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. και των διαιτητών στις ηλικίες ανάπτυξης

- Αθλητική Ψυχολογία – Μάθηση στις ηλικίες ανάπτυξης.

- Προγραμματισμός ανάπτυξης των νέων στην πετοσφαίριση

Στα δύο σεμινάρια πρακτικής εφαρμογής αναλύθηκαν:

α. Μέθοδοι εξέλιξης των συναρμοστικών ικανοτήτων στις αναπτυξιακές ηλικίες

β. Μέθοδοι εκμάθησης της υποδοχής του σερβίς στην Πετοσφαίριση των ηλικιών ανάπτυξης.

Απολογιστικά και κατά κοινή ομολογία, μέσω του συνεδρίου προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις, που αν ληφθούν υπόψη θα λειτουργήσουν προς όφελος του αθλήματος. Τα συμπεράσματα, αλλά και οι προτάσεις που προέκυψαν από τις εργασίες του συνεδρίου, ευελπιστούν οι διοργανωτές ότι θα τύχουν της κατάλληλης προσοχής και αξιοποίησης.

Τα συμπεράσματα και κυρίως οι προτάσεις αυτού του συνεδρίου, είναι δυνατό να αποτελέσουν την αφετηρία επίλυσης προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη και πρόοδο του αθλήματος και να πείσουν για την ανάγκη πληρέστερης και ευρύτερης συνεργασίας με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί ανάλογη οργάνωση, εξωστρέφεια και μεγαλοψυχία για την επίτευξη των στόχων.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και ιδιαίτερα τα μέλη ΔΕΠ της Σ.Ε.Φ.Α.Α./Ε.Κ.Π.Α., δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να αναπτύξουν όλες αυτές τις θέσεις και προτάσεις όποτε τους ζητηθεί αρμοδίως.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες Ομοσπονδίες δημιουργούν αναπτυξιακά προγράμματα με σκοπό να προσελκύσουν μικρά παιδιά στο άθλημα.

Τα προγράμματα αυτά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να είναι ελκυστικά για τα παιδιά, αλλά και για τους προπονητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να εμπλακούν στο πρόγραμμα και να μπορέσουν να προσελκύσουν/ενεργοποιήσουν μικρούς υποψήφιους αθλητές.

Tα προγράμματα αυτά είτε στοχεύουν σε παιδιά κυρίως από τη «δεξαμενή» που λέγεται σχολείο (δημοτικά), είτε είναι μαζικές διοργανώσεις/γιορτές του αθλήματος (τουρνουά σε εξωτερικούς χώρους, όπου συμμετέχουν πάλι παιδιά από σχολεία).

Επίσης κάθε Εθνική Ομοσπονδία έχοντας μια φιλοσοφία θέτει στόχους με κύριο σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά βλέποντας με διαφορετική σκοπιά το θέμα. Δεν έχουν όλες οι χώρες αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά οι χώρες που δημιούργησαν και πραγματοποιούν τέτοια προγράμματα, έχουν διαδώσει το άθλημα στη χώρα τους, έχουν αναπτύξει τη βάση και οι εθνικές τους ομάδες βρίσκονται σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και φυσικά βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Η ανάπτυξη είναι όλο το παιχνίδι, από την προώθησή του στα Μ.Μ.Ε., τη βελτίωση των πρωταθλημάτων του, το πρότυπο Λίγκας, το σύστημα εύρεσης και αξιοποίησης των ταλέντων, τη σωστή οργάνωση των εθνικών ομάδων, τη σωστή και επαρκή προετοιμασία τους, τη σωστή οργάνωση των σωματείων, τη σωστή διαιτησία, την επιμόρφωση των προπονητών, κλπ. Όλοι αυτοί οι στόχοι πρέπει να ταυτίζονται με τους στόχους μιας σύγχρονης Ομοσπονδίας. Είναι ο εθνικός σχεδιασμός που πρέπει να έχει κάθε ομοσπονδία για την ανάπτυξη του παιχνιδιού της.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα για τη συμβολή της οργάνωσης και της Ανάπτυξης της Ελληνικής Πετοσφαίρισης, στο συνέδριο κατατέθηκαν εν συντομία οι ακόλουθες προτάσεις:

❖ Αξιοποίηση προγραμμάτων τα οποία στο παρελθόν είχαν εφαρμοστεί, είχαν αξιολογηθεί και είχαν φέρει αποτελέσματα και διακρίσεις. Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μικρής και ευέλικτης επιστημονικής επιτροπής και συνεργασία φορέων (ΕΟΠΕ, ΣΕΠΠΕ, Υπουργείο παιδείας, Πανεπιστήμια, Γ.Γ.Α.).για εξετάσει και να εξελίξει τα προγράμματα αυτά.

❖ Εύρεση χώρων (αξιοποίηση σχολικών γυμναστηρίων)

❖ Οδηγίες σωστής οργάνωσης ακαδημιών (τρόποι προσέγγισης παιδιών από σχολεία.)

❖ Ενιαίος προπονητικός σχεδιασμός ανά ηλικία ανάπτυξης (σε Φ.Κ., τεχνική, τακτική)

❖ Σεμινάρια προπονητών μικρών ηλικιών (θεωρία αλλά και πράξη. Απαντήσεις στο τι, πως και το γιατί της προπόνησης).

❖ Ουσιαστική ενίσχυση των περιφερειακών κλιμακίων πετοσφαίρισης, προκειμένου ο θεσμός αυτός να αποτελέσει κίνητρο και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πετοσφαίρισης.

❖ Αύξηση ετήσιων τουρνουά

❖ Ειδικοί κανόνες παιχνιδιού στα μικρά πρωταθλήματα

❖ Αναβάθμιση μικρών πρωταθλημάτων

❖ Κίνητρα σε σωματεία που έχουν οργανωμένες ακαδημίες και «παράγουν» παιδιά

❖ Κίνητρα σε προπονητές που «δίνουν» παιδιά στην εθνική ομάδα

❖ Ότι μοντέλο αναπτυξιακής ηλικίας ακολουθηθεί πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Σύνδεση βάσης με κορυφή πυραμίδας. Σωστή οργάνωση. Να εφαρμοστεί κάποια χρόνια (5-7). Να υπάρχει αξιολόγηση (ετήσια και μακρόχρονη). Ο σχεδιασμός πρέπει να υπάρχει, άσχετα με το ποιος είναι ο –οι προπονητής-τές.

❖ Η Σκληρότητα των Κάτω Άκρων στις αναπτυξιακές ηλικιακές ομάδες μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο κατά την οικοδόμηση της τεχνικής των κινήσεων για την βέλτιστη αποθήκευση και μεταφορά ελαστικής ενέργειας απο το μυοτενόντιο σύστημα

❖Άμεση υπαγωγή των σχολών προπονητών (εκπαίδευση, επιμόρφωση, έλεγχος γνώσεων, και απονομή τίτλων) στις Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας.

❖ Επανίδρυση και λειτουργία των αθλητικών σχολείων, με επιλεγμένους προπονητές-ΚΦΑ, για την υλοποίηση του ενιαίου εθνικού σχεδιασμού εκπαίδευσης των μαθητών-αθλητών.

❖ Δημιουργία Ολυμπιακού Κέντρου Προετοιμασίας (σπίτι του βόλεϊ - συγκρότημα Παιανία) για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών του παιχνιδιού. Μεταφορά όλων των υπηρεσιών της Ομοσπονδίας στο Συγκρότημα της Παιανίας.

❖ Πρόβλεψη και οριοθέτηση της ταυτότητας (ποιότητα – επίπεδο), μέσω δύο προγραμμάτων εθνικής και τοπικής εμβέλειας, της Εθνικής Ομάδας, των παικτών, των τεχνικο-προπονητικών επιτελείων, σε συνδυασμό με παροχή κινήτρων, αλλά και καθορισμό των σχέσεων και των υποχρεώσεων όλων των παραπάνω.

❖ Μελέτη αναθεώρησης, προσανατολισμού, λειτουργίας και ενίσχυσης του ρόλου του αθλητικού ερασιτεχνικού σωματείου σήμερα. Ο ρόλος αυτός πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να εναρμονιστεί στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Τα σωματεία οφείλουν και πάλι να έχουν ενεργό ρόλο κυρίως στα τμήματα υποδομής και να τους παρασχεθούν ανάλογα κίνητρα.

❖ Οργάνωση των ακαδημιών πετοσφαίρισης σύμφωνα με τις επιστημονικές μεθόδους του αθλητικού μάνατζμεντ και μάρκετινγκ.

❖ Ανάληψη πρωτοβουλιών μεγαλύτερης προβολής του αθλήματος μέσω αξιοποίησης σύγχρονων μεθόδων προβολής στα Μ.Μ.Ε., των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτύου και του Μάρκετινγκ.

❖ Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των διαιτητών και αποτελεσματικότερη γνώση των κανονισμών του βόλεϊ από τους νεαρούς παίκτες και παίκτριες, με τον ορισμό ενός (ένας από τους δύο) εμπειρότερου διαιτητή στους αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων (ανταγωνιστικό επίπεδο, επίπεδο εκμάθησης).

❖ Δημιουργία προγράμματος προετοιμασίας – εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, που θα έχει στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των επαγγελματιών παικτών, μετά το πέρας της αθλητικής τους καριέρας.

❖ Επανεξέταση του θέματος των κινήτρων και της φροντίδας των παικτών για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, που αφορά τα ευεργετήματα που παρέχονται στους διακρινόμενους παίκτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

❖ Εμπλοκή της οικογένειας στην εξέλιξη των νεαρών παικτών, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι νεαροί παίκτες να βιώσουν τους γονείς τους ως πηγή δύναμης, υποστήριξης και όχι πίεσης ή αδιαφορίας.

Στο 2ο Συνέδριο του Συλλόγου Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης συμμετείχαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές) και μέλη που εκπροσωπούν το σύνολο των φορέων του αθλήματος πετοσφαίρισης.

Δόθηκε η δυνατότητα, μέσω της παρουσίασης των εργασιών, της διαπίστωσης προβλημάτων και της κατάθεσης προτάσεων, να αξιοποιηθεί η σχέση μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και του βιωματικού στοιχείου, για την ανάπτυξη και την οργάνωση της Ελληνικής Πετοσφαίρισης.

Τα συμπεράσματα και κυρίως οι προτάσεις του συνεδρίου, δίνουν το έναυσμα για εποικοδομητική συζήτηση και τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους να επικεντρωθούν στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που αφορούν την ανάπτυξη και την οργάνωση της Ελληνικής Πετοσφαίρισης.

Η ανάγκη προβληματισμού που τέθηκε, μαζί με τις προτάσεις για την αλλαγή νοοτροπίας, στον τρόπο που προσεγγίζεται η Ελληνική Πετοσφαίριση, αποτελούν αφετηρία για την εφαρμογή των προτάσεων στη πράξη.

Η καθιέρωση της διοργάνωσης Συνεδρίου για την Ελληνική Πετοσφαίριση, ανά δύο χρόνια, από τον Σύλλογο Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης, σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αποτελεί σημαντική συμβολή στη δυναμική της Πετοσφαίρισης και σημαντική παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα...