Νέα αρχή, σκληρή δουλειά

Νέα αρχή, σκληρή δουλειά

Για την σκληρή δουλειά που πραγματοποιείται, τον στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τον προγραμματισμό που γίνεται στις ανανεωμένες Εθνικές μας ομάδες του beach volley αναφέρθηκε ο Κώστας Ταμπουρατζής. Ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός μιλώντας στο Hellasvolley.gr παρουσιάστηκε αισιόδοξος, αλλά και έτοιμος για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Εθνικές μας ομάδες στη νέα πορεία που ξεκίνησαν ήδη…

Σωστός προγραμματισμός, πολύ δουλειά και ακόμη περισσότερα παιχνίδια. Αυτοί  είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους στηρίζεται και κινείται ο τεχνικός των Εθνικών μας ομάδων της άμμου Κώστας Ταμπουρατζής προκειμένου αυτές να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και σε υψηλό επίπεδο.

Μπορεί το οικονομικό περιβάλλον να μην δείχνει ευοίωνο, ωστόσο ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Hellasvolley.gr μίλησε για τον σχεδιασμό που ξεκίνησε στις Εθνικές μας ομάδες, το αναπτυξιακό πλάνο που υπάρχει, ενώ παράλληλα έθεσε ως ιδανικό στόχο για τις Αρβανίτη/Καραγκούνη την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

-Νέα πρόσωπα και νέα αρχή για τις Εθνικές μας ομάδες. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και πόσο ικανοποιημένος είσαι από αυτό τον νέο κύκλο που ξεκινά για το ελληνικό beach volley και τι πρέπει να περιμένουμε.

«Έχουμε κάνει μια νέα προσπάθεια ξεκινώντας μια ανανέωση τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της ανάπτυξης. Το νεο συστημα Εθνικου σχεδιασμου παγιώθηκε και πλέον επιδέχεται  μόνο τις οποίες βελτιωτικες κινήσεις χρειάζονται.

Στις γυναίκες έπειτα από πολλά χρόνια φέραμε ένα νέο πρόσωπο στις Εθνικές ομάδες και προσπαθούμε να εντάξουμε στοχευμένα αθλήτριες που δυνητικά θα μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλο επίπεδο μεσα απο το γκρουπ των Εθνικών ομάδων.

Σε πρωτη φαση οι κοπέλες ειναι η Αρβανίτη, η Καραγκούνη, η Τσοπούλου, η Βλαχάκη, η Σπανού καθώς και η Τσιαρτσιανη εφόσον με το καλο την έχουμε κοντα μας. Με την ολοκληρωση των πρωταθλημάτων σαλας και μπιτς υπαρχει σαφεστερη εικονα. Στόχος μας είναι να έχουμε σίγουρα μια ομάδα σε υψηλό επίπεδο, αλλά και μια δεύτερη ομάδα η οποία θα βελτιώνεται σιγά -σιγά και θα προσπαθήσει μέσα από τα Continental Cup να στηρίξει την όλη προσπάθεια.

Το πλάνο μας είναι 4ετές. Δουλεύουμε και βρισκόμαστε στην πρώτη φάση του. Παίρνουμε κάποιες μικρές επιτυχίες όπως ήταν η 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες ή όπως είναι η συμμετοχες στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαικό πρωτάθλημα γυναικών.

Στους ανδρες πρώτος μου στόχος μου ήταν να ενώσουμε το ανδρικό beach volley και όλοι οι παίκτες να προπονούνται υπό την ίδια σκέπη. Αυτό δεν ήταν εφικτό, όμως με τους παίκτες που μας εμπιστευτήκανε και αποδεχτηκαν την προσκληση στον Εθνικο σχεδιαμσο καθ´ολοκληρια, φτιάξαμε τις καλύτερες δυνατές ομάδες με σκοπό την ανανέωση του αθλήματος. Μπιλληρης και Κουζούνης είχανε μόνο ανοδική πορεία μετα την αποθεραπεία του Παύλου και ειναι άξιοι πρωταθλητές. Ο Σακογλου που ειναι βασικό μέλος των Εθνικών ομάδων  βελτιώθηκε περαιτέρω, ενω ο Παπαδημητριου έκανε πολυ καλο πρωταθλημα. Νεοι αθλητές ηλικιακά οπως οι Λαμπρινος, Ρουμελιωτακης, Καβαρατζης και Κοντοσταθης προπονηθηκαν σε σταθερη βαση και πρόσφερουν στις Ε.Ο. Την επόμενη σεζόν, έχουμε προΟλυμπιακα τουρνουά και με την ολοκληρωση των πρωταθλημάτων εχω καταλήξει σε ποιους αθλητές θα στηρίξουμε αυτη την προσπάθεια.

Όσον αφορά την ανάπτυξη έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο. Έπειτα από χρόνια λειτούργησαν κλιμάκια σε σταθερή βάση, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη και οι επιλεκτοι αθλητές δούλεψαν τον χειμώνα σε σταθερή βάση.

Έχουμε αρκετά νέα παιδιά στα οποία, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, πιστεύω πολύ, αλλά χρειαζόμαστε χρόνο γιατί είναι σε μικρές ηλικίες. Ισως υπαρχει ένα ηλικιακό κενό σε κάποιες κατηγορίες αλλά στις μικρές ηλικίες όπως κάτω των 16 έχουμε αρκετά καλά παιδιά και πιστεύω πως σε δύο –τρία χρόνια, αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να διακριθούν και να γίνουν καλοί αθλητές του beach volley.  Στα τέλη Αυγούστου θα φιλοξενηθεί στην Ρόδο το προΟλυμπιακο τουρνουα Κ18 και προετοιμάζουμε τις ομάδες με στόχο την πρόκριση».

-Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε είναι σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες υπάρχει προσπάθεια και φιλοδοξίες.

«Στο οικονομικό κομμάτι ότι κάνουμε είναι πολύ στοχευμενο. Προσπαθούμε εκεί που πιστεύουμε ότι θα διακριθούμε, εκεί που πιστεύουμε ότι αξίζει να επενδύσουμε να το κάνουμε και νομίζω για την ώρα το κάνουμε πολύ καλά.

Σίγουρα τα οικονομικά πλαίσια είναι στενά όπως παντού, όμως πιστεύω πως γίνεται μια καλή διαχείριση. Βαδίζουμε σε καλό δρόμο γιατί τα πράγματα δείχνουν να είναι νοικοκυρεμένα και εγω στην παρουσα φάση είμαι ευχαριστημένος».

-Από το 2004 και μετά με την αποχώρηση της Καραντάσιου και Σφυρή βλέπαμε ουσιαστικά ένα ή δύο το πολύ ζευγάρια όπως οι Αρβανίτη/Τσιαρτσιάνη και προβληματιζόμασταν για το μέλλον του Ελληνικού beach volley. Τώρα βλέπουμε πως γίνεται δουλειά όμως το ερώτημα είναι σε τι επίπεδο μπορεί να φθάσουν οι επόμενες ομάδες.

«Όλοι όσοι ήμασταν απ´έξω είχαμε αυτή την ανησυχία για το τι θα υπάρξει μετά, όταν η τελευταία γυναίκα που είχε μπει στις Εθνικες ομάδες ήταν η Μαρία Τσιαρτσιάνη το 2003. Από το 2003 έως το 2013 δεν είχε μπει καμία άλλη σε υψηλό επίπεδο. Φαίνεται πως η ανάπτυξη λοιπον δεν προσέφερε τα αναμενόμενα στις Ε.Ο.

Βέβαια υπήρχαν οι επιτυχίες και προχωρούσε η κατάσταση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα όμως αυτή τη στιγμή καλούμαστε να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Να χαμηλώσουμε λίγο τους στόχους για να μπορέσουμε να ξαναφθάσουμε στα ίδια επίπεδα.

Εγώ νομίζω πως υπάρχουν κορίτσια και πέρα της Καραγκούνη που έχει κάνει βήματα και έχει κάποιες μικρές επιτυχίες και θα βρει τον δρόμο της. Υπάρχουν και άλλα κορίτσια τα οποία τηρουμένων των αναλογιών αν το σκεφθούνε καλά, το beach volley έχει να τους προσφέρει πάρα πολλά και αυτές να κερδίσουν περισσότερα. Τα Πανελληνια Πρωταθληματά ειναι πάντα εκεί και περιμένουν νέους παίκτες.».

-Τελικά το Beach volley είναι κάτι που μας ταιριάζει σαν Έλληνες;

«Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε καλά. Έχουμε καλούς παίκτες και παίκτριες, η ΕΟΠΕ  υποστηριζει το άθλημα σταθερα εδω και χρόνια και νομίζω ότι κάθε σοβαρός αθλητής πρέπει να έχει στόχο να προσφέρει στις Εθνικές Ομάδες. Αισθάνομαι όμως ότι υπάρχει μια αναλογία που πρεπει να αλλάξει και αυτή ειναι ότι για κάθε έναν παιδάκι σε ακαδημίες μπιτς βόλεϊ, αντιστοιχούν 15 ερασιτέχνες. Έχει διαστρεβλώθει ο όρος Ακαδημια. Χαιρομαι που τα τελευταία χρονια υπάρχει ποσοτική αύξηση των ενδιαφερομένων για το μπιτς βόλεϊ αλλα προπονητές και φορείς έχουμε και ευθύνη προς το άθλημα για ποιοτική ανάπτυξη του στις μικρές ηλικίες και στους αθλητές υψηλού επιπέδου».

-Αναφορικά με τους στόχους. Υπάρχει η προοπτική μιας ακόμη Ολυμπιακής συμμετοχής για κάποια Εθνική μας ομάδα ή είναι κάτι πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση.

«Είναι λίγο νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο γιατί είμαστε σε μια φάση ανανέωσης. Η επόμενη χρονιά είναι πιο καθοριστική. Για να προκριθείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες γίνεται μέσα από δύο φάσεις.

Η μία είναι να είσαι μέσα στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπου αυτό απαιτεί του χρόνου να αρχίσεις να έχεις μια ομαδα σταθερά στο ταμπλό και από εκεί και μετά να επιτυγχανεις μονοψήφια αποτελέσματα. Από την άλλη υπάρχει και ο τρόπος των Προολυμπιακών τουρνουά όπου αυτά γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εκεί πρέπει να έχεις δυο πολύ καλές ομάδες απο τον Απρίλη του 2014 κιόλας.

Εμείς προσπαθούμε να παλέψουμε και τις δύο περιπτώσεις, αλλά θα ξέρουμε περισσότερα πως μπορούμε να τα καταφέρουμε την επόμενη χρονιά αφού έχουμε δουλέψει ένα έτος σαν ομάδες. Είμαι αισιόδοξος. Αυτός είναι ο στόχος μου. Θέλουμε να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

-Όσον αφορά τις Αρβανίτη/Καραγκούνη το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα βαρύ.. Συνεχόμενα παιχνίδια που βοηθάνε και το δέσιμο τους ως δίδυμο. Τι προγραμματισμός υπάρχει και ποιοι είναι οι στόχοι του.

«Βασικά το πρόγραμμα τους θα έλεγα πως ειναι το αναμεννομενο με καποιες αφαιρεσεις διοργανωσεων καθώς δεν παίξαμε κάποια τουρνουα στην αρχη της περιόδου αλλα το ίδιο θα κάνουμε και προς το τέλος αυτής. Ξεκινήσαμε με την Πέννυ με το που τελείωσε τις υποχρεώσεις της στην σάλα. Ξεκουράστηκε κάποιες μέρες και δουλέψαμε τέσσερεις εβδομάδες. Δουλέψαμε καλά. Κάναμε προετοιμασία στα Χανιά και κάναμε προετοιμασία με ξένες ομάδες στην Αθήνα, γιατί προτιμήσαμε να μην ταξιδέψουμε σε καμπ. Υπάρχει μια περίοδο δύο μηνών όπου μόνο παίζουμε και προπονούμαστε λιγότερο. Αυτό ήταν μια δική μας επιλογή, γιατί τέτοιες ευκαιρίες για εμπειρίες και αγώνες υψηλού επιπέδου δεν είναι εύκολο να τις έχεις συνέχεια.

Θεωρησα καλύτερα να πέσουμε στα βαθιά παρά να έχουμε αποχή απο το υψηλο επίπεδο και μόνο να προπονούμαστε, κάτι που μπορούμε να κάνουμε και τον χειμώνα. Κάποια δείγματα που έχω δει μου αρέσουν πολύ, αλλα δεν πρεπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μια παικτρια σε βρεφικη ηλικία στο μπιτς βόλεϊ.

Αυτή τη στιγμή οι στόχοι είναι κυρίως περισσότερο προπονητικοί και λιγότερο αγωνιστικοί. Βέβαια χαρήκαμε για το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς, βέβαια χαρήκαμε που κάναμε νίκες στην FIVB, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύομαι από οποιαδήποτε ήττα σε αυτη την φάση.

Μπροστά μας έρχεται μια πολύ σημαντική περίοδος η οποία απαιτεί σκληρή δουλειά και προσήλωση από όλους όσους βρίσκονται δίπλα στις Εθνικές ομάδες, για να μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους μας τους οποίους θα θέσουμε αφού αυτή η χρονιά αρχίσει να κυλά.

-Εδώ και λίγες ημέρες έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων. Σύλλογος που θα βρίσκεται κοντά στις εθνικές μας ομάδες της σάλας, αλλά και τις άμμου. Πως βλέπεις αυτή την προσπάθεια;

«Κατ αρχήν όλοι ξεκινάμε και ήμαστε φίλαθλοι όλων των Εθνικών ομάδων. Μπορεί να δουλέψαμε σε άλλες χώρες, ή σε άλλες Ομοσπονδίες, αλλά πρώτα απ όλα παλεύουμε όλοι για το Εθνόσημο. Είναι πολύ θετική η εξέλιξη αυτή. Υπήρχε στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και έπρεπε να υπάρχει και στο βόλεϊ.

Μέσα από αυτόν τον Σύλλογο σιγά-σιγά πέρα από την ηθική στήριξη, θα ελπίζουμε  και σε μια πιο ουσιαστική. Νομίζω πως θα συσπειρώσει τον κόσμο. Κάθε Εθνική ομάδα είναι μια προσπάθεια για εθνική συσπείρωση. Όταν υπάρχει μια εθνική ομάδα απαιτεί όλοι να συσπειρώνονται γύρω από αυτή. Νομίζω πως αυτός ο σύλλογος μπορεί να προφυλάξει τις Εθνικές ομάδες για να δουλέψουν απρόσκοπτα για τους στόχους τους».